Appartement kopen

Stel jij bent op zoek naar een woning en jij vindt het perfecte appartement, dan wil jij uiteraard dit appartement graag kopen. Immers, kopen is beter dan huren. Wanneer jij van plan bent om een appartement te kopen dan zul jij zorgvuldig te werk moeten gaan. Je moet rekening houden met een aantal zaken en zorgen dat jij niks over het hoofd ziet. Om goed voorbereid te zijn op het kopen van een appartement zijn hier een aantal handige tips te vinden.

  1. Durf te onderhandelen. Wanneer jij jouw ideale appartement bent tegengekomen dan moet jij goed na gaan of de gevraagde prijs realistisch is voor het appartement. Durf daarom rond te neuzen en te vergelijken. De Federale Overheidsdienst Financiën geeft de berekening van de gemiddelde aankoopprijzen per gemeente vrij. Ook deze kun jij gebruiken voor het onderzoeken van de prijs. Heb jij voldoende kennis vergaard en ben jij het niet eens met de vraagprijs van het appartement? Wees dan niet bang om te onderhandelen! Bij het onderhandelen kun jij uiteraard ook hulp vragen aan experts.
  2. Onderzoek het splitsingsreglement en VvE. Wanneer jij een appartement koopt dan word jij mede-eigenaar van de gezamenlijke ruimtes van het appartementencomplex. Zoek daarom goed uit hoe het splitsingsreglement in elkaar zit. In het splitsingsreglement staat vermeld welke gedeeltes van welke bewoners zijn en welke gedeeltes gezamenlijke ruimtes zijn. Het onderhouden van deze ruimtes gebeurt vaak via een Vereniging van Eigenaren (VvE). Daarom is het ook belangrijk om goed onderzoek te doen naar de VvE. Om geslaagd samen te kunnen werken in de VvE van jouw appartementencomplex zul jij goed moeten kunnen opschieten met jouw buren, erachter komen wanneer de vereniging bij elkaar komt en wat er allemaal besproken wordt. 
  3. Let op verborgen gebreken. Wanneer jij jouw droom-appartement binnenloopt dan ben jij waarschijnlijk helemaal met jouw hoofd in de wolken. Toch is het belangrijk om kritisch te kijken naar de ruimte waar jij binnenloopt. Zijn er bijvoorbeeld vochtproblemen achter bepleisterde muren? Problemen met afvoerleidingen? Een verontreinigde bodem? Dit zijn allemaal verborgen gebreken die jij wellicht op het eerste moment over het hoofd ziet. Daarom is het belangrijk dat jij een specialist inschakelt om hier naar te kijken voordat jij het appartement koopt.
  4. Extra onderhoud. Wanneer jij het kostenplaatje van jouw toekomstige appartement bekijkt dan is het belangrijk om erachter te komen of jouw VvE wellicht een extra spaarpot heeft voor grote reparaties. Als dat zo is dan wordt er namelijk ook een bepaalde inleg van jou gevraagd. Daarnaast is het altijd verstandig om extra geld apart te houden voor grote reparaties of onvoorziene kosten. Andere extra onderhoudskosten waar jij goed naar moet kijken zijn bijvoorbeeld servicekosten voor gas, water en licht, en schoonmaakkosten voor het laten schoonmaken van de gezamenlijke ruimtes in het appartementencomplex.
  5. Bereken je hypotheek. Wanneer jij zowel het appartement zelf als alle bijkomstige kosten goed hebt onderzocht is er nog één belangrijk punt dat jij moet onderzoeken: de hypotheek. Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw maximale hypotheek is, want daarmee kun jij bekijken of jij het appartement ook in de praktijk kunt betalen. Jouw maximale hypotheek kun jij berekenen met behulp van een bank. Banken kunnen jou daarnaast ook advies geven over de koop van jouw appartement.

Zoals je ziet komt er veel kijken bij het kopen van een appartement. Echter, als jij jouw droom-appartement hebt gevonden en je kunt deze kopen voor de beste prijs dan is het alle moeite zeker waard. Als jij genoeg informatie hebt verzameld zul jij namelijk niet voor onvoorziene verassingen komen te staan. Laat keuzestress en spanningen de feestvreugde niet beïnvloeden wanneer jij een appartement koopt en ga zorgvuldig te werk!