Appartement huren

Bij het huren van een appartement komt heel wat kijken. Een nieuwe wereld gaat open wanneer jij op zoek gaat naar een appartement om te huren. Je wordt al snel geconfronteerd met een hele hoop nieuwe termen en vragen. Het is belangrijk dat jij zorgvuldig te werk gaat en goede overwegingen maakt wanneer jij besluit om een appartement te gaan huren. Hieronder volgen een aantal handige tips die jou kunnen helpen om teleurstellingen te voorkomen wanneer jij een appartement gaat huren.

  1. Bepaal je budget. Aan het huren van een appartement zitten meer kosten verbonden dan alleen de huur. Denk bijvoorbeeld aan maandelijkse lasten voor gas, water en licht, bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren en andere soorten servicekosten. Daarom is het belangrijk dat jij van tevoren goed jouw eigen financiële situatie bekijkt. Op deze manier kun jij een maximaal budget bepalen voor het huren van een appartement. 
  2. Onderhandel over de prijs. Heb jij een appartement gevonden dat voldoet aan al jouw wensen maar is hij net iets te duur voor het budget dat jij gesteld hebt? Ga dan onderhandelen over de prijs! Wanneer er dingen aan de woning moeten gebeuren als onderhoud, schilderen of een vloer plaatsen is het extra belangrijk dat jij gaat onderhandelen over de prijs. Het is zeer gebruikelijk om in zo’n situatie een korting op de huurprijs te krijgen voor één of enkele maanden. 
  3. Doe altijd een bezichtiging. Wanneer jij een appartement gaat zoeken is het altijd erg belangrijk dat jij van tevoren één of meerdere bezichtigingen hebt gedaan waarbij het appartement grondig geïnspecteerd is. Dit is namelijk erg belangrijk om te voorkomen dat je verbogen problemen als vochtschade of slechte afwerking over het hoofd ziet. Belangrijke dingen waar je op kan letten tijdens de bezichtiging zijn of er overal dubbel glas is, of er genoeg radiatoren zijn, de staat van de sanitaire voorzieningen, of er voldoende stopcontacten zijn en of de woning gehorig is. 
  4. Bedenk van tevoren je criteria. De huurmarkt is enorm groot en elk appartement heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Voordat jij gaat bezichtigen of op het internet op zoek gaat naar appartementen is het belangrijk dat jij een aantal criteria hebt opgeschreven waaraan jouw droom-appartement moet voldoen. Hoeveel kamers wil je? Wil jij een tuin of is een balkon voldoende? Waar wil je wonen? Wil je gemeubileerd huren of niet? Dit zijn allemaal criteria die jij van tevoren helder moet hebben.
  5. Geef een goede eerste indruk tijdens de bezichtiging. Net als bij een sollicitatie is ook bij het huren van een appartement de eerste indruk die jij geeft erg belangrijk. Uiteraard wil jij dat de verhuurder een goede eerste indruk van jou ontvangt omdat dit de kans verhoogd dat jij het appartement krijgt wanneer er meerdere potentiële huurders zijn. Daarnaast zorgt betrouwbaar zijn, beleefd zijn en er verzorgd uitzien er ook voor dat de verhuurder jou vertrouwd en aardig voor jou zal zijn. Ook tijdens eventuele latere onderhandelingen zal dit ten goede komen.
  6. Stel goede vragen. Wanneer jij een bezichtiging hebt van een appartement dat jij erg mooi vindt, dan is het belangrijk om een aantal belangrijke vragen te stellen. Deze vragen kunnen gaan over het totale kostenplaatje van het huren van het appartement, de woonomgeving of vragen over aanpassingen en reparaties. 
  7. Ontmoet je nieuwe buren of de huidige bewoners. Uiteraard wil de verhuurder het appartement graag verhuren. Hierdoor gaat hij/zij vooral in op de positieve aspecten van het appartement. Om erachter te komen hoe het echt is om in het appartementencomplex te wonen kun jij een gesprek aangaan met de buren of de huidige bewoners van het appartement dat jij graag wilt huren.