Appartement inrichten

Als jij eindelijk jouw droom-appartement hebt gehuurd of gekocht dan wordt het tijd voor de volgende uitdaging: hoe ga jij de ruimte inrichten? Omdat een appartement vaak minder groot is dan een woonhuis, is het belangrijk dat jij de ruimte goed benut. Om jezelf een idee te geven van wat jij mooi vindt is het handig om van tevoren een moodboard te maken en er zo achter te komen in welke stijl jij en jouw huisgenoten of partner het huis gaan inrichten. Een aantal handige tips die jij kan gebruiken voor het inrichten van een (klein) appartement zijn:

  1. Gebruik lichte kleuren. Lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat de ruimte groot en open lijkt. Dit is extra handig in kamers waar weinig ramen zijn. Wanneer jij wit als basiskleur gebruikt in jouw appartement kun jij allerlei andere accentkleuren gebruiken om eyecatchers te creëren en zal jouw appartement toch groot lijken. 
  2. Creëer visueel afgescheiden ruimtes. Een klein appartement heeft vaak weinig kamers en veel grote open ruimtes. Zo hebben appartementen vaak een woonkeuken. Wil jij toch graag enigszins een scheiding tussen jouw woon- en eetgedeelte? Dan kun jij dit oplossen met behulp van een visuele afscheiding door bijvoorbeeld een buffetkast te plaatsen tussen het woon- en eetgedeelte. Op deze manier lijken de twee ruimtes gescheiden zonder dat er een echte muur tussen zit.
  3. Wees niet bang voor kleur. Wanneer jij alleen lichte basiskleuren gebruikt zal jouw woonruimte snel kil overkomen. Gebruik daarom leuke accentkleuren om de ruimte warmer te laten lijken. Deze kleuren hoef jij niet gelijk op jouw muur te schilderen maar kun jij ook subtiel terug laten komen in bijvoorbeeld kussens op de bank of decoraties in de vensterbanken. 
  4. Richt je appartement in met verschillende vormen. De kamers in appartementen zijn vaak erg vierkant of rechthoekig. Dit is uiteraard erg gemakkelijk tijdens het inrichten maar kan ervoor zorgen dat de ruimte statisch blijft. Om wat meer dynamiek en speling in jouw appartement te creëren kun jij er bijvoorbeeld voor kiezen om een leuke ronde spiegel op de muur te plaatsen of te kiezen voor een ronde eettafel. Op deze manier worden de strakke lijnen in het huis doorbroken.
  5. Gebruik glas en spiegels. Het plaatsen van spiegels laat de ruimte groter lijken dan dat deze daadwerkelijk is. Bij het plaatsen van een spiegel zijn de vorm van de kamer en de lichtinval bepalend voor het effect van de spiegel; of deze de kamer breder of langer laat lijken. Glas kun jij gebruiken in bijvoorbeeld scheidingswanden. Op deze manier zullen kamers enigszins afgescheiden zijn van elkaar maar toch zal er veel licht zijn in elke kamer. 
  6. Zwevende meubels. Zwevende meubels zijn erg praktisch en laten de ruimte groter aanvoelen. Heb jij bijvoorbeeld een kleine badkamer? Kies dan voor een zwevend toilet, zwevende wastafel en hang opbergkastjes aan de muur. Hierdoor creëer jij optisch gezien meer ruimte. Ook je bed of je televisie kun jij laten zweven in de ruimte. 
  7. Gebruik unieke accessoires. Uiteraard wil jij dat jouw appartement uniek wordt en dat het tot in detail past bij jou. Om dit te doen is het belangrijk om te zoeken naar unieke accessoires. Denk hierbij aan een uniek schilderij op de muur, een uniek beeldje in de vensterbank of een uniek wandkleed aan de muur. Unieke kunst is vaak te vinden in kleine lokale vintage winkels en niet in grote woonwinkels.
  8. Meet de ruimtes goed op. Voordat jij meubels gaat kopen is het uiteraard belangrijk dat jij alle hoeken, gangen en ruimtes in jouw huis goed hebt opgemeten zodat jij zeker weet dat jouw nieuwe meubels gaan passen.